Vlag uit in Brunnepe. Schokkers welkom.

Gepubliceerd op dinsdag 26 juni 2018 15:37 door Bruno Karel  (tekst en foto's)

In 1991 werd door de gemeente Kampen opdracht gegeven aan de in Enschede wonende Ierse beeldend kunstenaar Norman Burkett een levensgroot bronzen beeld te maken van een Schokker echtpaar ter herinnering aan het vertrek van het eiland Schokland en haar Schokkers. De houding en de gelaatsuitdrukking van het bronzen Schokker echtpaar verraden het verdriet wat zij hadden wegens het gedwongen verlaten van hun geliefde eiland.

Een detail dat ik niet wil onthouden is dat de jonge vissersvrouw zwanger is, waarmee aangevuld wordt dat ondanks alle ellende van de ontruiming er toch hoop is op een nieuw leven een nieuwe toekomst.

Kampen wilde het eiland en haar Schokkers niet. De gemeenteraad schreef een brief aan de Commissaris van de Koningin in Zwolle waar zij zich uitte en wenste verschoond te blijven van een verlaten eiland en haar arme Schokkers.

Dat zou alleen maar geld gaan kosten voor levensonderhoud van de Schokkers. Zelfs tot in het Parlement heeft de stad Kampen pogingen ondernomen om de Schokkers te weren, waarbij hun zogenaamde “kwadehebbelijkheden en ondeugden” breed werden uitgemeten. Er kwamen toch ongeveer 450 Schokkers met de boot en hun bezittingen (hout van hun woning op Schokland) in Brunnepe aan. De Schokkerbuurt was ontstaan: denk aan de Schokkerstraat, Enserstraat en Middenstraat enz.

 

Na vele jaren aandacht vragen door de werkgroep verplaatsing Schokkermonument en vele anderen van de IJsselkade na Brunnepe, waar het monument thuis hoort, heeft het eindelijk op 26 juni 2018 zijn beslag gekregen. Links bij de de ingang van de Koggewerf zal het monument tot in lengte van jaren te bewonderen zijn. Schokkers, blij dat jullie er zijn.

 

 

Bruno Karel, nazaat Schokkers