De mantelzorger uitgeblust ...

Gepubliceerd op donderdag 12 april 2018 12:40 door Piet Bergstra

Een van onze volgers schrijft als een reactie op ons artikel GEMEENTE HEEFT MANTELZORGER NODIG het volgende: “Sinds ik chronisch ziek ben nemen de mantelzorgtaken van mijn man en kind toe. Want naast hun dagelijkse werkzaamheden, dakdekker, echtgenoot en kind op school, hebben ze (naast de huishoudelijke taken) meer zorg voor mij.

 

Wat is ons probleem? Wij zijn getrouwd. Omdat ik afgekeurd thuis zit vindt men het blijkbaar normaal, dat mijn man dan alles overneemt. Licht huishoudelijk werk kan ik redelijk zelf. Maar er blijven veel klussen liggen en vaak zelfs het eten koken. Mijn man gaat om half zes ‘s morgens de deur uit en komt om half zes ‘s middags weer thuis. Hij moet dan vaak nog koken. Samen met onze zoon nog wat zwaardere klussen doen en dan is hij ‘s avonds uitgeput.

Hierdoor wordt hij, als mantelzorger, overbelast. Dat is in de ogen van WMO beleid een "normale" gezinssituatie. Deze situatie is voor ons niet houdbaar is. Gedwongen blijf ik ook iedere keer over mijn grenzen gaan. Wanneer mantelzorgers nu al overbelast raken dan nemen ze in de toekomst automatisch meer af: chronische overbelasting is moeilijk terug te draaien. Belangrijk is om in te zien dat niet alles als vanzelfsprekend gezien moet worden!” 

 

Gemeenten leunen sinds de decentralisatie van zorgtaken steeds zwaarder op het beschikbaar potentieel aan mantelzorgers. Want hoe minder mantelzorg er beschikbaar is, des te groter het beroep op ondersteuning vanuit de gemeente. In de toekomst staat de gemeenten echter een sterke daling van het aantal mantelzorgers te wachten. Daarom is maatwerk nodig. Meer dan ooit. Maar ook moet de gemeente meedenken in oplossingen. Niet alleen in problemen. Daar willen wij ons sterk voor maken. Herken je dit? Laat het ons weten via info@gbkampen.com.