Verbod op ballonoplatingen

Gepubliceerd op donderdag 1 november 2018 16:48 Tekst: Stichting Noordzee/Piet Bergstra. Foto: Martijn van Tol

De Nederlandse regering heeft in 2014 een motie van de Partij van de Dieren aangenomen, voor toepassing van ontmoedigingsbeleid van het oplaten van ballonnen in Nederland. De verantwoordelijkheid hiervoor werd bij de gemeenten neergelegd. Volgens onderzoek van Stichting De Noordzee heeft, tot nu toe, 76% van gemeente geen enkele vermelding van beleid op ballonoplatingen. Ook Kampen niet: het oplaten van heliumballonnen staat nog steeds vermeld in de aanvraag evenementenvergunning. Jammer en een gemiste kans. Daarom heeft GBK het college gevraagd om dit in Kampen ook te verbieden.

 

Naar schatting worden er 1 miljoen ballonnen per jaar opgelaten in Nederland. Tijdens een strandwandeling kom je regelmatig ballonnen en sierlinten tegen. Gemiddeld worden er 12 ballonnen per 100 meter strand gevonden. Er belanden rond de 230.000 ballonnen per jaar op de Noordzee. De rest op land. Veel worden opgelaten tijdens Koningsdag. Als je het goed bekijkt, is het oplaten van ballonnen vergelijkbaar met dumpen van afval. Wat de lucht in gaat, komt uiteindelijk ook weer ergens naar beneden. Het brengt aantoonbaar schade toe aan de omgeving en het is onnodig. (Zee)zoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen en linten aan voor voedsel en raken verstrikt. Ze sterven een verschrikkelijke dood. Ballonnen horen bij een feestje, maar niet in de lucht. 

Dode Jan van Gent. Gevonden op Texel. Foto: Martijn van Tol
Dode Jan van Gent. Gevonden op Texel. Foto: Martijn van Tol

Het risico van dierenleed of sterfte door ballonnen is misschien het beste af te wegen tegen het nut en de noodzaak. Zo zijn latex weerballonnen onvermijdelijk voor het maken van betrouwbare weersvoorspellingen en daarmee soms van levensbelang voor mensen. Maar de kortdurende aanblik van een massa feestballonnen die in de lucht verdwijnt? Die kun je ook overal gezellig ophangen, er heel lang van genieten en na afloop weer opruimen!

 

Afbreekbare ballonnen zijn ook geen oplossing. Dieren kunnen ballonresten voor voedsel aanzien en het opeten waardoor soms de maag en darm verstoppen en ze sterven van de honger. Latex rubber, ook al is dat van natuurlijke oorsprong, breekt niet snel genoeg af om het eten ervan door zeedieren en mogelijke schade in hun maag en darmsysteem te voorkomen.  

Alleen met helium gevulde ballonnen stijgen op. Helium is lichter dan lucht, maar de voorraad helium op aarde is beperkt. De voormalige Nobelprijswinnaar en natuurkundige Robert Richardson voorspelt dat bij het huidige hoge gebruik van helium en wereldvoorraad over een jaar of 25 op is. Zinvolle toepassingen in ziekenhuizen bij het gebruikt bij b.v. MRI-scans komen dan in gevaar.

 

Daarom wil GBK dat dit verboden wordt. Niet ontmoedigen (actief of passief). Daar kun je niets mee en is een zwaktebod. Gewoon verbieden. Dat is veel duidelijker. Er zijn voldoende, milieuvriendelijke, alternatieven zoals: ballonfiguren, een lasershow, lampionnen, fluitjes, iets planten, kaarsjes, vliegers etc. Het gaat er ons uiteraard niet om, om afbreuk te doen aan feestelijke gelegenheden. De uitdaging is om alternatieven te verzinnen die net zo feestelijk zijn, zonder dat daarbij schade voor de natuur kan ontstaan. De natuur zal in ieder geval blij zijn met zo'n verbod. Namens het college gaf burgemeester Koelewijn aan die voorstel van harte te onderschrijven.