Nieuwsarchief

Hieronder vindt u een selectie van oude nieuwsberichten overgenomen van onze social media kanalen. Volg ons via onze Facebook en Instagram pagina's en u bent op de hoogte van alle actualiteiten! We hebben het gedaan!

Gepubliceerd op vrijdag 18 maart 2022 | Tekst: Elina Schmidt - Blokzijl

Na het vertrek van de wethouder, drie raadsleden en een commissielid bleef GBK achter met 2 zetels. Zo zijn we de verkiezingen ingegaan. Samen met een steeds maar groeiende achterban hebben wij allemaal keihard geknokt om te laten zien dat GBK nog steeds de volkspartij is waar iedereen meetelt. Het maakt niet uit wat je huidskleur is, je gender of geloof. Je hoort er gewoon bij.

 

Ongekend zijn de reacties van mensen die zo blij zijn dat er eens echt geluisterd word. Ongekend voor ons, want zoals Suat Azer altijd zegt: Gewoon gedrag hoeft niet te worden beloond.

 

Het bleek echter dat wat voor ons gewoon is, voor een ander heel bijzonder bleek te zijn. We hebben gezien hoe lelijk politiek kan zijn maar ook hoe prachtig het is om een partij te zien groeien. Het behalen van vier zetels, een verdubbeling, is dan ook een overwinning die we samen met het team en de kiezers hebben behaald. De fractie van GBK, bestaande uit Elina Schmidt-Blokzijl (commissielid), Suat Azer (raadslid en fractievoorzitter) en Steven Zwitser (raadslid), wil daarom vanuit het diepst van haar hart iedereen bedanken die op welke manier dan ook mee heeft gewerkt om dit resultaat te halen!

 

Namens de fractie van GBK

 

Elina Schmidt – Blokzijl (lijsttrekker)


Raadspraat: GBK is een volkspartij. Punt.

Gepubliceerd op dinsdag 15 maart 2022 | Tekst: Suat Azer

GBK is een volkspartij. Punt. Een partij van het volk. Van iedereen en voor iedereen. 

We leven in een tijd van moeilijke termen en cryptisch geneuzel. Wollig taalgebruik dat om onderwerpen heen waait. De meerjarenbegroting, geschreven voor de burger, bestaat uit ruim 500 pagina’s. Geloof me; de meerderheid van onze raadsleden snapt het niet. Laat staan jij als burger. Er zijn binnen onze gemeente veel ambtenaren die wel willen maar de mogelijkheid niet krijgen. Ze zitten met de handen in het haar. De eerste reactie bij een vergadering is te bedanken voor het vele werk dat gedaan is. Bedankt? Gaan we klappen voor de ambtenaren? We moeten stoppen met die dure taal. Terug naar normaal Nederlands. In de raad komen moeilijke onderwerpen laat op de avond aan de orde. Dan wordt beroep gedaan het vooral kort te houden. Want het is al laat…en bij moeilijke onderwerpen komen lastige vragen… 

We moeten stoppen met selectieve tolerantie. Het moet niet zo zijn dat een evenement in ons mooie stadspark niet wordt toegestaan omdat de eenden daar broeden. Full Color, het paradepaardje van Groen Links, kan gek genoeg wel altijd door. 

 

Het carbidschieten tijdens de laatste dagen van het jaar wordt toegestaan. Maar nu moeten er weer allerlei rapporten komen over de onkosten van dit evenement. Het mag niet zo zijn dat er actief gezocht wordt naar een kans om bepaalde evenementen te verbieden. GBK ziet dat als uitgestrekte idealen maar ziet meer waarde in de traditie en vecht al jaren voor het behoud daarvan. 

 

De stadsbrug. Als je per ongeluk naar rechts gaat terwijl je naar links had gemoeten, ben je de pineut. Je moet dan de hele stad doorrijden. Waarom niet op bepaalde tijden beide rijrichtingen gebruiken? 

 

GBK wil onderwerpen bespreekbaar maken. We zien lokale fracties van landelijke partijen hun stinkende best doen om lokaal te besturen maar bij alle beslissingen is er nog steeds de lange arm van Den-Haag die barrières oplegt. Kijk naar de VVD. Twee jaar lang klungelen met coronabeleid heeft onze ondernemers zware schade toegebracht. De coffeeshop open, de gezondheidscentra dicht. Het is toch van de zotte. Ondernemers nemen hun verantwoording al vanaf dag één. Laat ondernemers ondernemen. Dat is hun echt wel toevertrouwd! 

 

Zonder boeren geen brood en zuivel. Dat is waarheid als een koe. Juist nu de oorlog in Oekraïne ons laat zien hoe afhankelijk we zijn van andere landen. Ons brood wordt straks onbetaalbaar. GBK wil dat onze boeren kunnen blijven boeren en dat zij hierin worden ondersteund door onze gemeente. Christen Unie is van oudsher de partij waar veel boeren op stemmen. Carola Schouten was hun eerste minister van landbouw. Onderzoek van Ipsos over haar landbouwbeleid liegen er niet om. 91% van de stemmers was niet tevreden over het door haar gevoerde beleid. Need I say more? Peilingen onder de boeren, gedaan in december 2021, laten zien dat ook CDA zware verliezen heeft geleden door het gemaakte stikstofbeleid. Dit heeft het vertrouwen in de landelijke politiek schade gebracht. 

 

Woord houden. Slogan van de SGP. De enige partij die ook echt woord hield. Toezeggingen uit het verleden moeten worden nagekomen. En als dat echt niet mogelijk is, durf dan ‘sorry’ te zeggen en compenseer de geleden schade. Niet gaan draaien en een vorige wethouder de schuld geven.

Tot slot wil ik namens iedereen van GBK u de volgende boodschap meegeven. Het is aan u en u bent morgen aan zet.  Krom is krom en recht is recht. 

 

En onthoud dat de waarheid nog altijd de beste leugen is! 

 

Suat Azer, fractievoorzitter GBK


Onze 21 toppers op een rijtje

Gepubliceerd op maandag 14 maart 2022 | Tekst: GBK Webcareteam


Bij verkiezingscampagnes horen filmpjes!

Gepubliceerd op zondag 13 maart 2022 | Tekst: GBK Webcareteam

Een drukke tijd. Een mooie tijd. Democratie onder een vergrootglas! Heerlijk.

Zie hieronder voor een mooie verzameling van onze campagnefilmpjes (wordt steeds aangevuld). Klik op de afbeelding dan kun je het filmpje eenvoudig bekijken via onze Instagram-pagina! Geen Insta? Geen nood! Check dan onze FB-pagina! Klik hier.

Elina Schmidt - Blokzijl #1 - Gemeentehuis

Steven Zwitser #3 - De Kogge

Suat Azer # 2 - Tussenlanden

Suat Azer #2 - Overschot en bezuinigen?

Suat Azer #2 - Burgers en de elite

Suat Azer #2 - Laat de boeren boeren

Elina Schmidt - Blokzijl #1 - Standplaatsen

Steven Zwitser #3 - Burgerparticipatie

Lars Beverwijk #21 - Samenwerken werkt

CompilatieStem lokaal - stem GBK

Gepubliceerd op vrijdag 11 maart 2022 | Tekst: GBK Webcareteam

Uit een onderzoek van EenVandaag en Ipsos zegt minimaal 47% van de ondervraagden zeker of misschien op een lokale partij te stemmen! Kijk, daar worden wij blij van. Dit percentage wordt steeds groter en groter! Daarnaast is dit een logisch gevolg van de matige prestaties van de landelijke partijen.

Vandaar ons logische advies: stem op een betrouwbare en eerlijke partij. Stem lokaal. Stem dus GBK of eventueel Kampen Sociaal. Omdat het zo lekker rijmt ;-)

 

Zie ook: https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/bijna-helft-overweegt-stem-op-lokale-partij-bij-gemeenteraadsverkiezingen-meer-oog-voor-lokale-problemen/

 

 

Stem 16 maart GBK, stem lijst 2.


GBK-vakspecialist voorgesteld: Jeroen Linderhof

Gepubliceerd op donderdag 10 maart 2022 | Tekst: Jeroen Linderhof

Ik ben Jeroen Linderhof en werkzaam als zelfstandige professional in de cultuur- en erfgoedsector.

 

Ik ben breed geïnteresseerd en houd erg van kunst, cultuur, reizen en ben maatschappelijk erg betrokken, geloof erg in “noblesse oblige” en tradities. In mijn leven heb ik al veel reizen gemaakt in binnen- en buitenland wereldwijd, echter zijn de meeste landen die ik bezocht heb gelegen op het continent Europa.

 

Ik stem op GBK,  omdat  deze partij plaatselijk en dus lokaal is. Verder gelooft de partij erg in transparantie, burgerparticipatie, heeft ze oog voor cultureel erfgoed en vind ze ook onze boeren/tuinders in het buitengebied belangrijk.

 

Er staan grotere veranderingen in ons buitengebied gepland en het is belangrijk om er goed bij stil te staan dat bouwen door de woningnood noodzakelijk is, maar men moet vooral het culturele en natuurlijk erfgoed niet uit het oog verliezen. Zij vertellen een verhaal over het verleden en zijn ook voor toerisme en recreatie belangrijk. Buiten dat het geld oplevert voor deze sector en er binnenkort eindelijk een heus vakantiepark in Kampen te vinden is.  Cultureel- en natuurlijk erfgoed is ook belangrijk voor eigen inwoners en hun welbevinden. Bouwen in Kampen-Zuidwest is prima maar het moet niet ten koste gaan van cultuurhistorie, want als men eenmaal cultureel erfgoed vernietigd heeft krijg je het niet meer terug. Woningnood en het natuurlijk of cultureel erfgoed moeten wel in balans zijn, dit wil ik als professional uit deze sector wel graag meegeven. Koester vooral ook de nog bestaande hoogstamboomgaarden, zoals die aan de Sint-Nicolaasdijk die al eeuwenlang bij ons rivierenlandschap horen. Fijn dat de Brunneper Bongerd binnenkort hersteld is en ook het stedelijk gebied in de noordelijke woonwijken  van Kampen over een park beschikken.

 

Verder zou het handig zijn voor mensen die met cultuurhistorie en geschiedenis bezig zijn, dat het riviereneiland  waarop de stad Kampen en binnenkort het dorp Reeve gelegen zijn een naam krijgt. De Kampense Waard of Kamperwaard lijkt mij een goede naam, omdat dit eiland bijvoorbeeld veel gemeen heeft qua geografie met de Krimpenerwaard of de Bommelerwaard en verwarring met het al bestaand Kampereiland voorkomt.


Woonwagenstandplaatsen Kampen en IJsselmuiden

Gepubliceerd op donderdag 10 maart 2022 | Tekst: GBK Webcareteam

Net zoals in de rest van Nederland, is er in Kampen een groot tekort aan woonwagenstandplaatsen. Vanaf 1998 is er geen een meer bijgekomen. GBK vindt het bijzonder dat de woningnood vlak voor de verkiezingen door iedere partij opgepakt wordt maar dat we geen enkele andere partij horen over het tekort aan standplaatsen voor woonwagenbewoners.

 

De woonwagencultuur is een in Nederland en wereldwijd erkende cultuur. Daarvoor is de Vereniging Behoud Woonwagencultuur in Nederland (VBWN) opgericht. Deze heeft zich hiervoor actief en met succes ingezet. Sinds 2014 staat de woonwagenlevensstijl op de Unesco-lijst voor immaterieel cultureel erfgoed.

 

Meer dan drie jaar geleden schreef de ombudsman al een rapport over het belang van waarborgen voor voldoende staanplaatsen, en vroeg hij gemeenten om daar meer hun best voor te doen. Nadat het woonwagenbeleid eind vorige eeuw werd gedecentraliseerd, voerden veel gemeenten een uitsterfbeleid, wat betekende dat er geen nieuwe woonwagenplaatsen meer bijkwamen, en bestaande plekken werden opgeheven na verhuizing of overlijden. Veel jonge bewoners konden daardoor alleen nog in een gewone woningen terecht.

 

Maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2014 dat de eigen cultuur van woonwagenbewoners behouden moet blijven en dat overheden die culturele identiteit moeten beschermen. Ook het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens gaf het uitsterfbeleid flinke kritiek, en in 2018 schreef minister Ollongren een nieuw beleidskader voor gemeenten over het waarborgen van de culturele identiteit van woonwagenbewoners.

 

Dit geldt ook voor Kampen. Elina Schmidt Blokzijl en Suat Azer maken zich al jarenlang hard voor deze groep inwoners van Kampen. Dat heeft tot nu toe opgeleverd dat er onderzoek wordt gedaan naar drie mogelijke uitbreidingslocaties waar de uitkomsten medio dit jaar bekend moeten zijn. Dit zal naar verwachting een twintigtal standplaatsen opleveren. Dat is lang niet genoeg. 20 jaar lang niets doen heeft een achterstand opgeleverd die ingehaald moet worden. Er is dus werk aan de winkel!

 

Het is geen sexy onderwerp, en voor veel politieke partijen levert het misschien niets op maar dat moet niet uitmaken. Woonwagenbewoner, schutter, turk, boer, ondernemer, oud, jong, beperkt, gelovig of atheïst… Samen zijn we Kampen en moeten we kunnen wonen en leven op de manier die bij ons past. Daar ligt de taak voor de gemeente, dat is pas bouwen voor iedereen!

 

Wil jij ook onderdeel zijn van een gemeente die echt oog heeft voor al haar inwoners? Stem dan 16 maart Gemeente Belang Kampen!


Schaduwfractie voorgesteld: Jacques Groenewoud

Gepubliceerd op dinsdag 8 maart 2022 | Tekst: Jacques Groenewoud

Ik ben: Jacques Groenewoud, schaduwfractielid van GBK

Mijn beroep is: Adviseur gebiedsontwikkeling. Ik heb voor diverse gemeenten gewerkt op de afdeling financiën en heb een accountancy achtergrond.

Mijn hobby’s zijn: In mijn vrije tijd ga ik graag met de mountainbike op pad of race ik op een Ducati over diverse circuits.

Mijn lijfspreuk is: Een dag heeft 24 uur en een uur niet beleefd, is een uur niet geleefd!

Daarom GBK: Omdat ik wars ben van de landelijke kadaverdiscipline en als onderdeel van GBK mijn steentje bij wil dragen aan een mooie gemeente.


Kandidaten voorgesteld: Raimond de Vries #12

Gepubliceerd op maandag 7 maart 2022 | Tekst: Raimond de Vries

Mijn naam is Raimond de Vries, ik ben 43 jaar oud en ik woon in IJsselmuiden en ben getrouwd met een fantastische vrouw en wij zijn gezegend met 2 kinderen. De reden dat ik dit direct en als eerste benoem is omdat ik zonder de steun van het gezin nooit kan doen wat ik allemaal doe. ik kan slecht tegen stilzitten en heb over veel zaken wel een mening, maar vind wel dat je niet alleen moet roepen, maar ook vooral moet doen. Ik ben dan ook altijd wel ergens mee bezig en heb veel zaken waar ik  een bijdrage aan lever, wat is niet altijd makkelijk is voor iedereen in het gezin. Maar gelukkig vinden we daar samen altijd de balans nog weer in.

 

Van beroep ben ik Product Manager bij Knauf, de grootste producent van gipsen, bouw en afbouwmaterialen ter wereld. Binnen deze functie ben ik verantwoordelijk voor het productassortiment wat we voeren, alle documentatie en juridische verplichtingen die daar aan hangen op zowel Nationaal als Internationaal en Europees niveau en ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkelingen en innovaties van ons bedrijf voor de droge afbouw systemen. Daarnaast zit ik namens Knauf vanuit een Convenant in ETIM classificatie commissies om de classificaties van de bouw en afbouwmaterialen wereldwijd te herzien en opnieuw vorm te geven. Daarnaast heb ik een grote input gehad en nog steeds bij een project voor bij het opzetten van een data systeem voor onze organisatie  Ook ben ik Voorzitter van de Ondernemingsraad van Knauf om het welzijn van onze organisatie en de collega’s te behartigen.

 

Mijn hobby’s zijn motorrijden, heerlijk buiten je hoofd leeg en lekker toeren het liefst met mooi weer. Hierbij ben ik ook lid van motortoerclub De Steur, zit ik hier in het bestuur en help ik mee met de bardiensten. Daarnaast doe ik op vrijwillige basis ook met de motor assisteren bij voornamelijk sportevenementen als motard en verkeersregelaar waar ik mijn certificaat voor heb.

Daarnaast hebben we een groot motorjacht welke ik momenteel aan het opknappen ben. Deze hebben we vorig jaar gekocht nadat wij onze zeilboot hadden verkocht en hiermee gaan/gingen we regelmatig met ons gezin weekenden weg en op zomervakantie. Deze ligt in IJsselmuiden in de Jachthaven van Seveningen, en ook hier help ik regelmatig in de haven mee met klussen en werkzaamheden om alles mooi en netjes te maken en houden.

 

Daarnaast zit ik in het bestuur van het Schuttersgilde. Deze stichting heeft als doel om de mooie traditie van het melkbusschieten in de gemeente Kampen op haar eigen manier te behouden. Supermooi om samen met een groep enthousiaste mensen voor zoiets mooist te strijden. Namens het Schuttersgilde heb ik dan ook samen met 2 andere leden regelmatig overleg in de werkgroep oudjaar samen met gemeente, politie, brandweer en stichting Wijz Welzijn.

Daarnaast probeer ik donderdagavond te sporten met een groepje waar ik al 17 jaar samen mee sport, alleen door de drukke agenda schiet dat er helaas nogal eens bij in. Verder mag ik ook graag met vrienden of de kinderen mountainbiken in het weekend en maak ik samen met de kinderen soms meubels en interieurzaken van en met hout zoals bijv. kasten, lampen, en decoratieve dingetjes. Deze verkopen we dan en hiervan gaat het geld dan naar de spaarpot van de kinderen. Helaas komen we aan deze laatste zaken niet zoveel meer toe onder andere omdat de agenda al redelijk vol was en nu met de verkiezingen van het GBK voor de boeg dus nog voller.

 

Waarom dan ook nog op de kieslijst en actief bezig zijn binnen het GBK zou je dan denken? Nou zoals ik al zei heb ik over veel zaken wel een mening voel ik mij moreel verplicht hier ook actief iets mee gaan doen. Ik kan slecht tegen dingen die niet goed gaan en onrecht werkt op mij als een rode lap op een stier. Juist dit is voor mij de reden geweest op te staan voor deze fantastische club met mensen. Zoals iedereen weet hebben we als GBK een tumultueuze tijd achter de rug waar al voldoende over is gezegd en geschreven. Voor mij persoonlijk zijn juist de acties en uitspraken van vertrekkende leden de reden geweest om op te staan en om de partij actief te gaan ondersteunen. Het is erg mooi om te zien dat we als GBK momenteel een enorme groei en ontwikkeling doormaken. Dit is voor mij de bevestiging dat we de met elkaar de juiste beslissingen hebben genomen.

 

Het motto: “verbeter de wereld begin bij jezelf” is 100% wie ik ben, maar ik vind het daarbij erg belangrijk dat dit wel op een manier gebeurd waarbij er wederzijds begrip is en respect voor elkaar. Respect moet je namelijk verdienen en kun je nooit afdwingen. Op die manier hoop ik op een integere manier een bijdrage te leveren aan de wereld, de mensen en de maatschappij waarin wij allemaal leven. Dat is precies de reden waarom ik mij aangesloten heb bij het GBK. Deze partij staat voor dezelfde normen en waarden die ik hanteer en heeft oog voor iedereen binnen de samenleving op een respectvolle manier en heeft een echte aanpakkers (hands-on) mentaliteit.


Kandidaten voorgesteld: Corien Borneman #20

Gepubliceerd op zondag 6 maart 2022 | Tekst: Corien Borneman

Ik ben: Corien Borneman, getrouwd met William en moeder van 5 kinderen. Pubers, hoewel ze aardig volwassenen beginnen te worden en ik ben dan ook supertrots op ze! Verder is ons huis gevuld met veel dieren, ons huis wordt af en toe "de ark van Noach" genoemd.

Mijn beroep is: manager thuis in de eerste plaats. Verder help ik een aantal mensen die dat nodig hebben.

Mijn hobby’s zijn: Ik heb een zorgachtergrond en doe vrijwilligerswerk, o.a. bij kinderboerderij "de Taghof" in Genemuiden en bij stichting aangepast paardrijden ' de Zwartendijkruiters" in Kampen, maar heb de vrijheid om mijn eigen tijd te kunnen indelen.

Mijn lijfspreuk is: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!

Daarom GBK: Deze partij bestaat uit veel verschillende mooie mensen die nog veel meer mooie mensen kunnen vertegenwoordigen. "Jij doet er toe" geldt voor iedereen, ik hoop daar in de praktijk mijn steentje aan te kunnen bijdragen!


Kandidaten voorgesteld: Martine van Bruggen #8

epubliceerd op zaterdag 5 maart 2022 | Tekst: Martine van Bruggen-Pander

Ik ben: Martine van Bruggen-Pander 47 jaar en getrouwd met Randolf Pander, en moeder van prachtige dochters.

Mijn beroep is: Samen met mijn partner hebben wij een Bouw en Adviesbureau waar ik de financieel directeur ben.

Mijn hobby’s zijn: Ik ben altijd al geïnteresseerd in de politiek en wat de keuze voor een partij betekent binnen onze samenleving. Nu in de huidige tijd heeft de keuze voor een politieke partij zoveel impact dat ik de heb besloten mij aan te sluiten bij een lokale partij. Om zo ook te kunnen meedenken wat er echt moet veranderen.

Mijn lijfspreuk: Als je niet kunt delen, kun je nooit vermenigvuldigen!

Daarom GBK: GBK is voor mij dan ook echt de partij die het verschil maakt. Ik wil mij graag richten op de inwoners onze mooie gemeente. Mijn affiniteit ligt bij het sociaal domein omdat ik denk dat daar echt heel veel verbeterd moet worden. Opkomen voor de " zwakkeren " in onze gemeente heeft dan ook prioriteit. Ik zal mij dan niet har(t)d maken voor de inwoners, ik ga het doen voor de inwoners!


Kandidaten voorgesteld: Arno Scheltinga #17

Gepubliceerd op vrijdag 4 maart 2022 | Tekst: Arno Scheltinga

Ik ben: Arno Scheltinga

Mijn beroep is: Bedrijfskundige en hoger veiligheidskundige bij een dertigtal MKB-bedrijven en diverse brancheorganisatie.

Mijn hobby’s zijn: Hiken, tuinieren en op vakantie gaan. Daarnaast heb ik een algemene bestuursfunctie bij GBK. Dat is erg leuk en leerzaam.

Mijn lijfspreuk: Ik heb er eigenlijk twee. “Met twee benen stevig op de grond kom je geen stap vooruit.” En, “Wie met het gezicht naar het verleden staat, staat met de rug naar de toekomst.”

Daarom GBK: Daar kan ik kort in zijn: omdat ook de gemeente Kampen eerlijke politiek verdient.


Ook Jetze van Dijk stemt GBK

Gepubliceerd op vrijdag 4 maart 2022 | Tekst: GBK Webcareteam

Ridder in de orde van Oranje-Nassau, bondsridder met het gouden ereteken van de judobond, zesde dan karate, zesde dan judo, vierde dan jiu jitsu…. Wie kent hem niet; Jetze van Dijk, 80 jaar jong, voelt zich nog alles behalve oud. Zeker vier keer in de week is hij aanwezig in de sportschool om zijn lessen te geven en examens af te nemen. We durven haast wel te zeggen dat als je Jetze van Dijk niet kent, je geen echte Kampenaar bent.

 

De band tussen Suat Azer en Jetze van Dijk gaat dan ook vele jaren terug: Als jongetje van 6 kwam Suat bij Jetze trainen, hij moest weerbaarder worden. Trainen bij van Dijk ging over in lesgeven bij van Dijk. Daarna scheiden hun wegen, Suat wordt een “reizende kickboxleraar” (aldus Jetze) om elkaar na een aantal jaar toch weer tegen te komen. Sportschool Van Dijk overleeft de coronacrisis niet en Jetze heeft geen ruimte meer voor zijn budoschool.

 

Jetze: “Ik ben samen met een gezamenlijke vriend bij Suat naar binnengelopen en hij zei heel eenvoudig: Judovader, waarom ben je niet eerder gekomen. Vanaf dat moment was het goed, ik geef mijn lessen in de dojo en kan mijn assistenten verder opleiden. Ik heb het enorm naar mijn zin, het is fijn om weer een plek te hebben.”

 

Ook met GBK is Jetze weer terug op het nest. Zo was Jetze al betrokken bij de GBK tijdens de oprichting. Wij zijn dan ook blij dat hij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 zijn steun uitspreekt aan onze partij.

 

Wat ook een grote rol speelt bij de keuze van Jetze, is dat GBK een lokale partij is waar iedereen mee kan doen en gehoord word, ongeacht je achtergrond.

 

Wij zijn daar trots op. Zoals Jetze het zelf zegt: Als iemand iets voor je doet, wil je wat terugdoen. En daar gaat het om, elkaar versterken door samen te werken, elkaar helpen als het er toe doet.

 

Als GBK willen wij ook iets terugdoen. Wij zijn de stem van de burgers, en die laten we horen. Dat is wat we voor je kunnen, willen en zullen doen! Stem GBK, stem lijst 2.


Kandidaten voorgesteld: Gerrit Koops #19

Gepubliceerd op donderdag 3 maart 2022 | Tekst: Gerrit Koops

Ik ben: Gerrit Koops. Geboren ben onder de rook van het Openbaar Slachthuis, aan de Greenteweg. Ik ben dus een rasechte Brunneper. In 1949 zijn we naar de boerderij gegaan op de Zuiderwaard, toen was ik twee jaar. In 2014 de boerderij overgedragen aan mijn zoon Robbert.

Mijn beroep was: Melkveehouder en nu met pensioen.

Mijn hobby’s zijn: Wildbeheer is en was mijn passie. Ik heb 53 jachtakkers gehad. Jaren lang de politiek gevolgd en nu nog. En ik ga bijna dagelijks naar de boerderij om koeien te melken.

Daarom GBK: Iedereen bij GBK doet er toe, daarom GBK.


Kandidaten voorgesteld: Wim Hamer #16

Gepubliceerd op maandag 28 februari 2022 | Tekst: Wim Hamer

Ik ben: Wim Hamer en ben bijna 62 jaar en woon in de Flevowijk. Ik ben gescheiden en heb 2 zonen van 24 en 20 jaar.

Mijn beroep is: Ik ben afgekeurd en heb veel vrijwilligerswerk gedaan o.a. in musea als collectiebeheerder en op een school als allround ondersteuning waar ik voor 5 jaar terug mee gestopt ben omdat ik meer tijd voor mijn hobby’s wilde hebben. Inmiddels richt ik mij meer een meer op de politiek.

Mijn hobby’s zijn: Muziek, werken met 3D software en toto en filmbewerking. Ook met LEGO ben ik bezig om Kamper dingen te ontwerpen.

Daarom GBK: Mijn keuze voor GBK heb ik al voor de vorige verkiezingen gemaakt omdat deze past bij Kampen. Wij zijn er voor iedereen en zo hoort het. Labels plak je op flessen, niet op mensen. Ik richt mij op kunst en cultuur. Verder voor mensen in de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) waar ik mij al langer mee bezig houdt. Hier is nog veel te doen. Ik zie bij sommige zorgverleners dat het wel eens vaak goed fout gaat (bijvoorbeeld de zorgcowboys). Vaak is geld belangrijker dan goede ondersteuning. Daarom GBK, voor iedereen van iedereen.


Trots want GBK Jongeren is een feit

Gepubliceerd op zondag 27 februari 2022 | Tekst: Steven Zwitser

Afgelopen zondag was de officiële aftrap van GBK Jongeren. De jongerenafdeling van het GBK (reeds door sommigen verbasterd tot GBKJ) heeft een vliegende start gemaakt. Er is een vast kernteam van jongeren samengesteld die steeds met andere jongeren in gesprek staat. Er zijn punten besproken zoals recreatie, uitgaan, sport, verenigingen, bijbaantje, stadsstranden en woningen voor jongeren. Niet over jongeren praten maar mét jongeren. Sterker nog; ze zijn creatief, denken in mogelijkheden i.p.v. grenzen en doen concreet voorstellen.

Klik op het logo voor meer informatie!


Kandidaten voorgesteld: Lars Beverwijk #21

Gepubliceerd op zondag 27 februari 2022 | Tekst: Lars Beverwijk

Ik ben: Lars Beverwijk

Mijn beroep is: metaalbewerker bij Van Bruggen Metaalbewerking. En in het weekend ben ik barkeeper/glazenhaler/fotograaf in Feestcafé Den Hertog.

Mijn hobby's zijn: bbq-en, Schuttersgilde (melkbusschieten) en gezelligheid met vrienden. En ga graag naar Gran Canaria op vakantie.

Mijn lijfspreuk is: werk om te leven, leef niet om te werken, geniet van elke dag want voor je het weet is het je laatste dag.

Daarom GBK: ik wil graag mee kunnen denken in onderwerpen die mij aanspreken zoals Brunnepe, melkbusschieten, etc. Veel mensen kennen mij en ik hoop dat ik wat voor ze kan betekenen zodra dat nodig is. En, niet onbelangrijk: natuurlijk om mijn maatje Suat te steunen.


Kandidaten voorgesteld: Richard Bottenberg #11

Gepubliceerd op zaterdag 26 februari 2022 | Tekst: Richard Bottenberg

Ik ben: Richard Bottenberg, 40 jaar, geboren in Kampen, getogen in het mooie IJsselmuiden, en inmiddels alweer een kleine 20 jaar woonachtig in Kampen. Ik ben getrouwd met mijn vrouw Ester, en vader van twee prachtige dochters.

Mijn beroep is: In het zakelijke leven mag ik leiding geven aan het mooie bedrijf Zonnegilde.

Mijn hobby zijn karpervissen en varen met de boot.

Tevens ben ik voorzitter van stichting Schuttersgilde Kampen.

Mijn lijfspreuk is: “Samen bereik je meer dan alleen.”

Daarom GBK: De normen en waarden van het huidige GBK passen bij mijn eigen kernwaarden; namelijk recht door zee, geen achterkamertjes politiek, open en transparant communiceren. Want: Jij doet ertoe!


Kandidaten voorgesteld: Robbert Koops #15

Gepubliceerd op vrijdag 25 februari 2022 | Tekst: Robbert Koops

Ik ben: Robbert Koops

Mijn beroep is: Melkveehouder op De Melm, onderdeel van het mooie Kampereiland. Als een van de jonge boeren maken we ons best zorgen over de toekomst. Zo zijn we absoluut tegen het wegsturen van de toezichthouder in ons mooie buitengebied. Wij zouden dan ook graag zien dat de gemeente hier iets aan doet, als eigenaar van de beheersorganisatie Stadserven. Ook maken we ons zorgen over de groei van haven en industrie, die ten koste gaat van de boeren.

Mijn hobby’s zijn: Mijn werk!

Mijn lijfspreuk is: Eerlijkheid duurt het langst.

Daarom GBK: Omdat GBK een lokale partij is die de boeren wil laten boeren.


Kandidaten voorgesteld: Ferdinand Flier #11

Gepubliceerd op donderdag 24 februari 2022 | Tekst: Ferdinand Flier

Ik ben: Ferdinand Flier, 48 jaar en vader van 3 zoons.

Mijn beroep is: Ondernemer in de beton en afbouw

Mijn hobby’s zijn: Voetbal, scheidsrechter, mountainbiken en zeilen. Vanwege het laatste ben ik sinds kort secretaris voor WSV De Buitenhaven.

Mijn lijfspreuk is: Some things are up to us and some are not up to us. Our opinions are up to us, and our impulses, desires, aversions – in short, whatever is our own doing. Our bodies are not up to us, nor are our possessions, our reputations, or our public offices.

Daarom GBK: Omdat iedereen zich hierbij welkom mag voelen !


Kandidaten voorgesteld: Beppie Koops #18

Gepubliceerd op woensdag 23 februari 2022 | Tekst: Beppie Koops

Ik ben: Beppie Koops

Mijn beroep is: Huisvrouw en moeder van 7 kids en oma van 10 klein-kids.

Mijn hobby’s zijn: Oppassen op de klein kids, een beetje politiek en genieten van het leven.

Mijn lijfspreuk is: Het glas is altijd halfvol.

Daarom GBK: GBK is mijn partij, omdat men staat voor wat zij zeggen en ook doen. Iedereen doet ertoe.


Kandidaten voorgesteld: Isaak Ismail #13

Gepubliceerd op dinsdag 22 februari 2022 | Tekst: Isaak Ismail

Ik ben: Isaak Ismail

Mijn beroep is: Loodgieter.

Mijn hobby’s zijn: Het luisteren naar muziek (lp's) en ben ik graag bezig met het vergroten van mijn kennis op het gebied van diverse software programma's op de pc. Verder rijd ik graag motor en ben ik recentelijk vader geworden, waar ik ook van geniet.

Mijn lijfspreuk is: Wederzijds respect en wederzijds luisteren, zijn de fundamenten van harmonie.

Daarom GBK: GBK staat voor iedereen en door iedereen, daar sluit ik mij volledig bij aan. Ik hoop dan ook dat mijn bijdrage in het GBK kan helpen om meer transparantie en betrokkenheid te creëren binnen de gemeente Kampen.


Kandidaten voorgesteld: Cor van den Berg #7

Gepubliceerd op maandag 21 februari 2022 | Tekst: Cor van den Berg

Ik ben: Cor van den Berg. Ik ben 39 jaar jong. En woon sinds 2010 in de wijk Cellesbroek. Ik ben getrouwd met Marjolein en hebben samen 2 stoere zonen van 7 en 5 jaar oud.

 

Mijn beroep is: Senior Quality Inspector bij een machinefabriek. Dit houd in dat ik gemaakte producten controleer op maatvoering en of deze voldoen aan de gestelde eisen.

 

Daarom GBK: GBK trok mij omdat het een brede volkspartij is met leden uit alle lagen van de bevolking. Als ik met mijn ervaring kijk naar Kampen (parel aan de IJssel) met zijn omliggende kernen zie ik dat er de laatste jaren glans is verloren. Graag zou ik zien dat we samen met de bewoners, ondernemers, het college, Kampen en zijn omliggende kernen weer glans gaat krijgen. Hopende dat mensen met meer plezier in onze mooie gemeente kunnen en gaan wonen. Dat de toeristen de weg naar onze gemeente vinden waardoor Kampen en de omliggende kernen weer gaat bloeien en groeien.

Als persoon ben ik een doorzetter, een aanpakker, niet denken in problemen maar in oplossingen. We hebben de afgelopen tijd kunnen lezen dat er dossiers jaren lopen, dat is niet iets wat we willen, voor de problemen die er zijn moet er in alle redelijkheid snellere oplossingen komen. GBK staat voor inclusiviteit, als lid van het GBK ik wil mij graag inzetten voor alle burgers van Kampen, het maakt niet uit welke religie, geaardheid, gender, kleur, afkomst iemand heeft. Iedereen verdiend een kans in de samenleving. IEDEREEN doet er toe, JIJ doet er toe!


Kandidaten voorgesteld: Heino Hanekamp #9

Gepubliceerd op zondag 20 februari 2022 | Tekst: Heino Hanekamp

Ik ben: Heino Hanekamp

Mijn beroep is: Ondernemer in de afbouw

Mijn hobby’s zijn: Auto's en motoren. Vissen op de momenten dat het kan.

Mijn lijfspreuk is: Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

Daarom GBK: GBK is voor mij een partij die gaat voor eerlijkheid en gerechtigheid. En burgerparticipatie staat bij ons heel hoog.


Kandidaten voorgesteld: Sybren Gerlofsma #6

Gepubliceerd op zaterdag 19 februari 2022 | Tekst: Sybren Gerlofsma

Ik ben: Sybren Gerlofsma

Mijn beroep is: Pas gepensioneerd boekverkoper.

Mijn hobby’s zijn: Puzzelen, tuinieren, wandelen, historisch onderzoek.

Mijn lijfspreuk is: "Een leven lang leren."

Daarom GBK: De inwoners van de gemeente Kampen zijn onze belangstelling meer dan waard!


Ook het platteland verdient onze aandacht

Gepubliceerd op dinsdag 16 februari 2022 | Tekst: GBK Webcareteam

Veel zaken in het politieke toneel hebben betrekking op de stad, terwijl ons platteland zeker zo belangrijk is. Daar spelen ondernemers in akkerbouw, veehouderij en tuinbouw een onmisbare rol. Een fors deel van de omzet van BV Nederland wordt er gerealiseerd. Om die reden verdienen deze ondernemers dat de bevolking naast hen staat, zeker daar waar de ene na de andere maatregel het werken steeds moeilijker maakt. GBK staat naast deze ondernemers en wil samen met hen naar de toekomst kijken. Om bij de overheden aandacht te vragen voor knellende regelgeving en voor de oplossingen die de beroepsgroep hiervoor zelf aandraagt. 

Voor het behoud van een goede leefbaarheid van het platteland dient er binnen de kernen in voldoende huisvesting te worden voorzien. Voor bewoners nu en in de toekomst, voor ouderen, voor startende jongeren en voor kleine huishoudens. Met passend aanbod van  meerdere financieringsvormen, zoals die van de uitgestelde koop (zgn. KoLat regeling).

Ook woningbouw buiten dorpen en kernen moet mogelijk worden gemaakt, zoals een in het landschap passende woning naast een boerenbedrijf. De bouw van woningen is belangrijk voor basisscholen en verenigingen. De inrichting van dorp en kern moet voor iedereen bijdragen aan betere leefbaarheid.

 

De gemeente zal zelf weer de regie moeten nemen in het bouwen van woningen. Niet de projectontwikkelaar maar de gemeente behoort de leidende partij zijn. Zo kan worden voorkomen dat locaties jarenlang verloederen doordat er met de gronden niets gebeurt. Zo kan er aandacht zijn voor verschillende vormen van bouwen, waaruit een betaalbare keuze mogelijk wordt gemaakt. Dit geldt zowel voor koop- als huurwoningen.

 

De gronden tussen ’s-Heerenbroek en Zwolle zijn ooit aangekocht als mogelijk compensatiegronden voor boeren die moesten wijken voor de aanleg van het Reevediep en Reevedorp. Om de zware verliezen te beperken en een overeenkomst tussen de gemeente en de projectontwikkelaars mogelijk te maken zijn ze jaren geleden, in een parapluovereenkomst, mee overgegaan naar dezelfde projectontwikkelgroep die ook de bouw in de Reeve voor haar rekening neemt. ’s-Heerenbroekse  gronden als wisselgeld. We moeten niet willen dat deze ontwikkelaar hier honderden woningen voor Zwolle op Kamper grond gaat bouwen. Dit zou een einde betekenen voor de leefbaarheid van ’s-Heerenbroek. De gemeente en de politiek zullen in samenspraak met het dorp een toekomst met perspectief op een leefbaar dorp moeten ontwikkelen.


Kandidaten voorgesteld: William Borneman #5

Gepubliceerd op maandag 14 februari 2022 | Tekst: William Borneman

Deze keer onze nummer 5 op de kandidatenlijst! Even voorstellen: mijn naam is William Borneman.

 

GBK is een echte volkspartij waarin iedereen vanuit zijn eigen perspectief meedenkt en zijn mening kenbaar maakt. Hierdoor is het mogelijk om als afspiegeling van de maatschappij situaties te beoordelen en te bespreken. Je hoort er bij de GBK echt bij. Er wordt naar elkaar geluisterd en de verschillende achtergronden en invalshoeken versterken en respecteren elkaar. Hierdoor ontstaat maatwerk in de besluitvorming. Zonder dat dit binnen de GBK een thema of punt van discussie is.

Ik herken mijn kernwaarden in de partij, waarbij het belangrijk is zoveel mogelijk aandacht en respect te hebben voor anderen. Mensen staan schouder aan schouder als er onrecht is of “achterkamertjes politiek” wordt bedreven.

 

Als persoon ben ik een doorzetter, die niet altijd de makkelijkste weg zoekt om doelen te verwezenlijken. Hierdoor heb ik, samen met mijn gezin, zowel mooie maar ook moeilijke tijden gekend. Als gezin weten wij hoe het is om financieel onder druk te staan, maar hebben ook geleerd dat als je vertrouwen houdt er altijd weer een manier te vinden is om ook moeilijke en uitzichtloze situaties om te buigen.

 

Het karakteriseert mij dat ik uitdagingen aan ga en net zo lang door zoek en door ga, tot er een oplossing is gevonden. Als ik iets niet logisch kan beredeneren wil ik het begrijpen. De foto van mij is genomen op de Zwartendijk bij de stallen van de Zwartendijkruiters. Deze stichting, dreigde na 42 jaar opgeheven te worden.

 

Trots ben ik dat samen met een gemotiveerd bestuur en de inzet van alle vrijwilligers,  het is gelukt deze mooie stichting, welke is  gericht op het aanbieden van paardrijden aan mensen met een functiebeperking,  overeind te houden en weer tot bloei te brengen.

 

Dit sluit perfect aan bij de GBK en het geformuleerde beleid van de gemeente Kampen, waarbij het versterken van de sociale basis in het toekomstige beleid is opgenomen.

 

Als individu kun je niet altijd alle problemen overwinnen of al je doelen bereiken omdat de omstandigheden dat soms bemoeilijken, gedegen beleid waarin diverse partijen op de juiste manier participeren, kan er voor zorgen dat de juiste steun maximaal te vinden is. Persoonlijk wil ik hier samen met de GBK een bijdrage aan leveren want, jij doet er toe!

 

Afhankelijk van de uitkomst van de verkiezingen en de rol die ik na de verkiezingen mag en kan vervullen bestaat de verplichting om te verhuizen naar en/of te wonen in Kampen. Om op de kandidatenlijst te staan heb ik de intentie afgegeven om naar Kampen te verhuizen. Hieraan zijn termijnen verbonden. In deze afweging speelt mee dat een groot deel van ons maatschappelijk leven vooral in Kampen plaatsvindt.


Vraaggesprek met Suat Azer: Ik ben een "diehard Kampenaar!

Gepubliceerd op woensdag 9 februari 2022 | Tekst: GBK-Webcareteam

 

1. Hoe kijkt u terug op de laatste 4 jaar?

Politiek is af en toe een put van prut. Dan moet je je ogen op de bal houden. De algemene ledenvergadering (ALV) van 2018 stond ook bol van de verrassingen. Zo was daar opeens een meisje van 17 die niemand kende. Zij moest en zou hoog op de verkiezingslijst van Dhr. Holtland. Achteraf was dit een move zonder wijsheid. Ten koste van wie en wat duw je dingen door? 

Zuiver de zaken beoordelen en het goede gesprek voeren, dat heb ik soms wel gemist. Het waren vermoeiende jaren waar ik gelukkig steeds meer steun kreeg van vrienden en gelijkgestemden. Ik zit daar om geluid te laten horen. Op verschillende dossiers heb ik mijn mond open gedaan. Dat is mijn plicht.

 

2. Hoe is uw beleving van oppositie en coalitie geweest?

Vanuit de oppositie is GBK in de coalitie gekomen. Het is jammer vast te moeten stellen dat regeren ook geleid heeft tot negeren. Elk van de 31 raadsleden moet naar eigen eer en geweten stemmen en standpunten innemen. De dissidenten waren 1 op 1 wel voor een onderwerp, maar volgden dan toch de wethouder als het puntje bij het paaltje kwam. Dat vind ik jammer en niet meer van deze tijd. Op dossiers als asielzoekers, zwembad, strandpaviljoen, boeren en Hogereburgerschool (HBS) is er teveel zand in de ogen gestrooid. En ja, dan vind ik het een compliment om te horen dat ik soms meer oppositie voerde dan coalitie. Maar recht is recht en krom is krom. Ik verdedig geen akkoord. Ik verdedig gezond verstand. Het recht dat iedereen moet weten hoe het zit.

3. Wat betekent dualisme in de politiek voor u?

Ik ben volksvertegenwoordiger. Dat is een maatschappelijke taak. Naar eer en geweten denken en handelen. Daar is in Kampen nog veel te winnen. Het zou het debat in de raadzaal ook veel interessanter maken voor de burger. Ik hou van dynamiek en het echte gesprek. Maar dat kan niet iedereen waarderen. Je bent een zeur en een dwarsligger als je tegen de ideeën uit de achterkamertjes bent. Helaas heb ik geleerd dat ik kritiek op mijn inbreng moet zien als compliment. Ik ben daar al jaren niet meer alleen in. Het is een zegen en een enorme bemoediging om deel te mogen zijn van de grootste politieke ledenpartij van Kampen. Prominente burgers uit allerlei groepen steunen mij en het GBK. Eerlijkheid kent geen rang, geslacht of kleur.

 

4. De term ‘moddergooien’ is de laatste weken veel gevallen. Herkent u dat?

Modder is alleen goed in een modderbad. Ermee gooien is vies en kinderachtig. Ik schrik ervan hoe mensen over lijken gaan. Gelukkig ben ik pas een lijk als ik onder de grond lig. Maar de beschuldigingen vroegen om een reactie. Van de 74 aanwezigen op de ALV waren er 10 familie en daarnaast een handjevol Kampenaren met een niet Westerse achtergrond. Hier geboren en getogen, vanuit mijn gekleurde gemeenschap. De rest dus allemaal witte Kampenaren uit alle bevolkingsgroepen. Het bestuur, commissieleden, schaduw-fractie en oud gedienden zijn allemaal gebleven witte Kampenaren. En allemaal ooit gestationeerd door deze heren zelf. 

Mijn vrouw is een Zwolse blonde Nederlander. Ik heb 2 prachtige halfbloed-kinderen. Waar horen die dan bij? Ik ben zelf halfbloed. Maar het verdriet anno 2022 zit erin dat ik deze getallen en feiten moet noemen! Dat er in de media niet gesproken is over 74 Kampenaren. Etnisch profileren heet dat! Na 50 jaar Kampenaar, dacht ik echt mijzelf niet meer op deze gegevens te hoeven verdedigen. De toenmalige fractievoorzitter maakte op die dag even 7 familieleden lid. Maar daar hoor je niemand over. Notabene was hij er zelf niet. De wethouder zat er ook met zijn hele familie en aanhang. U zou zich toch ook verdedigen wanneer u beschuldigd zou worden van strafbare feiten? Waarom zou ik overdag bezig zijn om anderen te verdedigen en mijzelf in de avond verwaarlozen? Een coup, ondermijning, ronselen… daar moet je wat mee. Ik ben niet gek. Hoe moet ik nu nog 1 dag verder in Kampen wanneer ik de wet overtreden heb? Ik kan dan wel stoppen als raadslid en mijn zaken sluiten. Logisch gevolg dat de burgemeester absoluut geen enkele vorm van bovengenoemde smaad en laster goedkeurt. 

Jarenlang heb ik trainingen gegeven bij justitie, welzijn en in het onderwijs. Verliezen hoort bij politiek. Maar een wethouder die op deze manier een schop nageeft, dat maakt politiek lelijk. En dan in je val ook nog 3 volgzame schapen meenemen die al die tijd niet tegen hem opgewassen waren. Zakelijk heb ik er nadeel van. Juist in mijn werk is integriteit en van ‘zuivere koffie zijn’ erg belangrijk. En ja, de doorgewinterde geslepen politicus weet mij dan precies daar te raken. Het zegt meer over de zender dan over het onderwerp. Ik zou dhr. Holtland willen uitdagen zich te richten op zijn werk en het zuiver te houden. Een vriend van mij zou zeggen “maak je eigen leven leuk, laat mij met rust!”

 

5. Hoe ziet de toekomst eruit?

Gek genoeg ben ik daar heel positief en vastberaden over. We zijn de grootste politieke ledenvereniging in Kampen. We zijn veel dichter naar elkaar toegegroeid. Of het nu om Schuttersgilde, woonwagen, Brunnepe, IJsselmuiden, Parallelweg of Onderdijks gaat, ik heb uit zeer onverwachte hoeken grote steun gekregen. En ik niet alleen. Het GBK bloeit als nooit tevoren. Het team is veelzijdig en er is veel kennis en ervaring. Een mooi breed en deskundig bestuur. Oud-wethouders, ondernemers, ambtenaren, onderwijzers, arbeiders, zorgpersoneel, iedereen komt terug! Met een kernteam van meer dan 30 mensen geven wij vorm aan burgerbelangen. Dagelijks voeren wij overleg en werken ideeën uit. Op de site staat alles in een mooi overzicht. Daar zijn wij trots op! Het is aan de Kampenaren om nu op te staan en nu, met alle informatie, een goede keus te maken op 16 maart 2022, de Gemeenteraadsverkiezingen.

 

GBK, lijst 2. Want jij doet er toe!


Kandidaten voorgesteld: Hans van der Harst #4

Gepubliceerd op maandag 7 februari 2022 | Tekst: Hans van der Harst

 

Deze keer onze nummer 4 op de kandidatenlijst en voorzitter van de Vereniging Gemeente Belang Kampen! 

 

Mijn naam is Hans van der Harst. Ik ben 60 jaar oud maar ik voel me nog steeds 24. Ik woon nu al ruim 6 jaar aan de Oudestraat hier in het mooie Kampen. Ik ben 35 jaar getrouwd met mijn lieve vrouw Ingrid en vader van 2 prachtige meisjes en 2 stoere jongens, nou ja, het zijn ondertussen al hele dames en heren. En ik ben al weer ruim 2 jaar voorzitter van het GBK.

 Ik help de afgelopen 12 jaar als mentor en bewindvoerder en van daaruit heb ik heel bijzondere dingen gezien binnen onze samenleving. Wat mij vooral is opgevallen in onze huidige samenleving dat we misschien wel recht krijgen maar dat deze toch eigenlijk onrechtvaardig is. Ik denk daarbij aan het stuk in de Stentor van voor enkele weken over een moeder die gedwongen is om haar kind op te geven. En als je dan het vonnis van de rechter in deze leest dan is het toch wel allemaal erg lang geleden, het was toen een totaal andere tijd enzovoort. Helaas dus voor de moeder. Waar blijft in dit geval de mens, de menselijkheid?

 

Ik zie mensen die tussen de wielen van onze huidige maatschappij vallen en ik ben van mening dat we ook deze mensen moeten helpen. Misschien moeten we kijken naar protocollen waarbij een beetje ruimte is voor de mens. Om in deze digitale wereld ook wezenlijk aandacht te hebben voor onze medemens.

 

Natuurlijk bestaat onze fraaie gemeente niet alleen uit mensen. We hebben ook huizen, wegen, bedrijven, natuur et cetera die we in zo goed mogelijke harmonie willen laten functioneren. Het GBK wil vrij zijn van landelijke richtlijnen, wil open en transparant zijn voor een ieder wat we proberen te bereiken door met zoveel mogelijk mensen in gesprek te gaan. Ik heb bijvoorbeeld vroeger geleerd dat als je je idee niet aan iedereen dusdanig kunt uitleggen dat zij daar dan in mee (kunnen) gaan, het idee dus niet goed was. Dit is waarom ik destijds lid van het GBK ben geworden.

 

Ja, ik heb een beetje een utopisch beeld voor de toekomst. Juist daarom wil ik helpen om de Gemeente Kampen een zo mooi en goed mogelijke gemeenschap te laten zijn, en zo mogelijk te verbeteren voor al haar inwoners. Dat is waar ik me voor in wil zetten en met uw hulp zal ik dat ook zeker doen! Want JIJ doet er toe!


Kandidaten voorgesteld: Steven Zwitser #3

Gepubliceerd op maandag 26 januari 2022 | Tekst: Steven Zwitser

 

Deze keer onze nummer 3 op de kandidatenlijst en huidig GBK-raadslid Steven Zwitser.

 

“DE KOPLAMPEN OP RECHTVAARDIGHEID”- OVER RECHTEN, PLICHTEN EN VRIJHEID

 

Dit jaar is mijn 10-jarig jubileum. In 2012 kwam ik in Kampen wonen. Door mijn bedrijven en mijn maatschappelijke rollen heb ik snel veel van Kampen mogen zien en proeven. Een geweldige stad waar ik niet meer weg wil. U wilt natuurlijk weten wat mijn politieke drijfveren zijn. Niet alleen dat ik bijna 40 ben, docent Nederlands, een prachtige dochter heb en een lieve hond.

GBK is een brede volkspartij. Niet gehinderd door Brussel of Den Haag. In de functie als raadslid is dat een enorm voordeel. Je kan zeggen wat je denkt zonder gebeld te worden om op je woorden te passen. Raadslid = volksvertegenwoordiger. Op nummer 1 staat rechtvaardigheid. Automatisch vullen wij dat in met begrippen als: gelijkwaardig, open, eerlijk, respect, onafhankelijkheid en waardigheid.

 

Vrijheid is een groot goed. Artikel 1 van onze grondwet begint daarmee. Helaas staat dat artikel onder druk. Niet iedereen is zo vrij als ik zou willen. Politiek is niet altijd mooi en waardig. Soms ook achterkamertjes, zaken bedekken met de mantel der gemakzucht, afgunst, wantrouwen en jaloezie.

 

Het is mijn taak en plicht op te komen voor iedereen in de gemeente Kampen. Te weinig wordt opgekomen voor de groep die graag de vrijheid wil behouden ongevaccineerd te blijven. Dat stoort mij mateloos. Het gaat mij niet op theorieën of wetenschappelijke discussies. Puntje bij paaltje dient elke burger zélf het recht te behouden: ja of nee. Punt uit.

 

De politiek en de samenleving heeft dat te accepteren. Blijf van andermans recht en overtuiging af! Het is een schande dat in Europa uitsluiting is ontstaan en boetes voor ongevaccineerden. Deze minderheid verdient een stem in de politiek om voor hun rechten op te komen. Een minderheid die om tal van redenen twijfelt of vooralsnog de keus gemaakt heeft zich niet te laten vaccineren zou zich nooit achtergesteld of buitengesloten moeten voelen. De samenleving vorm je samen, met iedereen. Ongeacht je overtuigingen!

 

Kijk wat onze kijk op Kampen nog meer inhoud voor tal van lokale onderwerpen: www.gbkampen.nl.

 

Stem 16 maart GBK, lijst 2. Want jij doet er toe! 


Raadspraat: Fractiesamenstelling veranderd

Gepubliceerd op maandag 17 januari 2022 | Tekst: Elina Schmidt-Blokzijl

 

Afgelopen oktober ben ik gekozen als lijsttrekker van het Gemeente Belang Kampen. Ik ben begonnen in 2017 in de schaduwfractie, daarna als secretaris en commissielid en dan nu als lijsttrekker. Ik heb er zin in! Dat ik de enige vrouw ben is teleurstellend. Anno 2022 zijn er ongetwijfeld veel meer vrouwen binnen onze gemeente met dromen en ambities. Laat niemand je vertellen dat je iets niet kan. Sta op en laat je horen!

 

Zoals de meesten ondertussen wel weten is onze fractiesamenstelling veranderd. Wij hebben er bewust voor gekozen niet met modder te gaan gooien. Het modderbad dat wij hebben gekregen, hebben wij gebruikt om volledig herboren het verkiezingsjaar in te gaan, het scheelde mij weer een bezoek aan de schoonheidsspecialist. Met Suat Azer als fractievoorzitter, Steven Zwitser als raadslid, een schaduwfractie, diverse werkgroepen en een nog dagelijks groeiend ledenaantal ben ik trots om lijsttrekker te zijn van in ieder geval de meest besproken partij tot zover en al jaren de grootste politieke ledenpartij van Kampen!

Wij gaan met GBK nog meer laten zien dat iedereen ertoe doet, ongeacht afkomst, geloof, sociale klasse of gender. Je bent welkom! We willen je niet alleen horen, we willen ook naar je luisteren en de samenwerking opzoeken om van de gemeente Kampen de mooiste gemeente te maken en om van de stad Kampen de mooiste Hanzestad te maken.

 

Hoe divers binnen de partij onze achtergronden ook zijn, we kunnen geen een van allen tegen onrecht. Iedereen heeft het recht gelijk behandeld te worden.

Het mag niet zo zijn dat je door bijvoorbeeld je achternaam of het feit dat je laaggeletterd bent, je anders behandeld wordt.

Onze standpunten worden ingenomen op basis van feiten die er op dat moment toe doen. Als deze na verloop van tijd sterk veranderen blijven we niet krampachtig vasthouden aan dit ooit ingenomen standpunt maar stellen we onze mening bij op basis van nieuwe feiten en inzichten.

 

Als GBK durven we zaken te benoemen. Ik noem bijvoorbeeld de overlast die veroorzaakt wordt door asielzoekers, het zwembaddossier, het parkeerdek, het strandpaviljoen of de verkoop van de HBS. Juist door dingen te benoemen creëer je mogelijkheden om te werken naar een oplossing en naar verbetering.

 

Wij proberen als fractie zoveel mogelijk één geluid te laten horen maar bij stemming gaat het individuele geweten boven het streven naar eenstemmigheid.

 

Waar het ook over gaat, bij ons sta jij centraal. Wij nemen je serieus. Bij ons doe je ertoe!


Kandidaten voorgesteld: Suat Azer #2

Gepubliceerd op donderdag 13 januari 2022 | Tekst: webcareteam GBK

 

Deze keer onze nummer 2 op de kandidatenlijst en huidig GBK-raadslid!

 

Mijn naam is Suat Azer en mijn vrouw een blonde Hollandse. Samen hebben we twee dochters waar we natuurlijk erg trots op zijn. In dit dorp met stadse rechten ben ik opgegroeid. Mijn hond is Duits en mijn auto Zweeds. Samen met mijn ouders en broers op een idyllische plek in de binnenstad een onbezorgde jeugd gehad. Naar school, de liefde gevonden, een gezin gesticht en ondernemer geworden. Ik heb lang in de horeca in Zwolle gezeten en daar ook mijn coaching en training begonnen. Van het een kwam het ander. Nu heb ik al jaren een prachtig sportcentrum in Kampen.

Zo'n tien jaar geleden de politiek ingerold. Van alle plekken waar ik geweest ben is de politiek wel de meest wonderlijke. Het is noodzakelijk om steeds de ogen op de bal te houden. Je niet te laten afleiden door ruis om je heen. Toch is politiek ook als het leven zelf, als ondernemen. Je wil waarde toevoegen aan het geheel. Je gezin, je bedrijf en ook de stad waar je in woont. Daarin moet je alert blijven. De laatste jaren was er genoeg te doen. Dossiers met onderwerpen als het zwembad, zorgtransitie, woningbouw, strandpaviljoen, financiën en asielzoekers. Kortom, ik heb mij zeker niet verveeld.

 

In de politiek maak ik veel gebruik van mijn vechtsportachtergrond. Zelfverdediging, agressie- en emotieregulatie en topsportbegeleiding heb ik altijd aan kunnen houden naast mijn andere werkzaamheden. Dat is namelijk altijd mijn basis geweest. Verdedigen en aanvallen maar dan wel eerlijk, oprecht, mooi en zuiver. Niet onder de gordel maar juist volgens de regels. De lampen mogen er op! Open en eerlijk, niks te verbergen en alles te zien. Zo dichten we de kloof tussen politiek en burgers.

16 maart 2022 zijn er weer verkiezingen. Ik ben bereid weer 4 jaar door te gaan. Te benoemen wat recht en krom is. Ik hou er van om mij vast te bijten in dossiers en eenmaal vast laat ik niet los. Het scheelt dat Kampen mij ook zo kent. Men kan mij beoordelen op mijn daden en resultaten. Met een verfrist breed team zie ik het zitten om nog 4 jaar door te gaan! Tot gauw!


Kandidaten voorgesteld: Elina Schmidt - Blokzijl #1

Gepubliceerd 7 januari 2022 | Tekst: webcareteam GBK

 

Deze keer de nummer 1 van de lijst, Elina Schmidt-Blokzijl. Zij is opgegroeid in Zwartsluis en 20 jaar geleden verhuisd naar ons mooie Kampen. In het dagelijks leven werkt ze als ondernemer en daarnaast actief als bestuurslid in het verenigingsleven. Vanaf 2018 is zij actief bij Gemeente Belang Kampen, eerst als lid van de schaduwfractie en vervolgens als fractiesecretaris.

Elina: "Nu aan mij de eer om de GBK aan te voeren richting gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Tot mijn verbazing ben ik de enige vrouwelijke lijsttrekker, daar valt dus nog heel wat te winnen!

 

'k Heb hier enorm veel zin in en jullie zullen mij dan ook veel zien de komende tijd. Voor mij is het belangrijk om 'met de poten in de klei te blijven staan.' Daarnaast kan ik niet tegen onrecht. Dat geldt trouwens voor elk lid van onze partij. Door onze diverse achtergronden hebben we een band met vrijwel iedere inwoner van deze gemeente.

 

We zijn makkelijk bereikbaar en komen graag naar je toe om met je in gesprek te gaan!"


Raadspraat: Politiek is net voetbal

Gepubliceerd op dinsdag 2 maart 2021 | Tekst: Suat Azer

 

Je bent voor je club. Het gaat om scoren. En hoe? Dat is niet zo heel belangrijk, als je maar scoort. In de politiek zie je dit ook. Roepen om het roepen en het doel heiligt de middelen. Het is nu echt eens tijd om daarmee te stoppen. We hebben nu al een jaar te maken met een pandemie en het wordt nu echt tijd dat we dit samen gaan aanpakken. Fair play spelen. Het moet niet zo zijn dat als je mening afwijkt van de norm, je gelijk een ‘wappie’ bent. Laten we in gesprek gaan met elkaar en luisteren naar elkaar. Of je nu christen, jood, moslim of atheïst bent, we hebben allemaal normen en waarden.

 

In plaats van roepen vanaf het pluche moeten we ideeën bespreekbaar durven maken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een tent op de plantage, waar onze horecaondernemers gezamenlijk gebruik van kunnen maken. Of een openbaar theater in het stadspark, om te kunnen genieten van cultuur op de mooie dagen die voor ons liggen. Deze zouden opgebouwd kunnen worden door standwerkers en betaald vanuit de overheid, zo hebben deze mensen minder steun nodig en kunnen we samen verder. Kan het niet? Jammer dan, maar maak het bespreekbaar. Kijken naar wat wel kan, met elkaar. Innovatie, juist nu. Noodzaak is een grote, onderschatte innovatie-stimulans. Ze zeggen niet voor niets: nood breekt wet. Ik wil onze beleidsmakers ook oproepen om deze situatie aan te grijpen voor gedrags- en mentaliteitsverandering.

Een recent voorbeeld binnen onze eigen gemeente: Een horecaondernemer uit de binnenstad doet zijn best om zijn bedrijf coronaproof te maken voor de toekomst. De bedrijven die hij hiervoor inhuurt hebben hun bedrijfsbus, dat alle gereedschappen en materialen bevat, naast het pand geparkeerd en worden bekeurd. Ook een voorbeeld van uitvoerbaarheid van beleid en de menselijke maat hierin. En dan gaat het over het beleid, niet over de uitvoerders hiervan. Zij doen gewoon hun werk.

 

Als we kijken naar Nieuw Zeeland, waar de premier samen met haar ministers en een aantal hooggeplaatste ambtenaren 20% van het salaris inlevert vraag ik me af waarom hier in Nederland met geen woord over wordt gerept. Zoiets heet solidariteit. Met een daad laten zien dat je meeleeft, in plaats van enkel woorden. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten toch? Waarom komt het in deze tijd dan op de schouders van de ondernemers terecht? Zij hebben echt niet de breedste!

Aan de muur van de raadszaal in het gemeentehuis staat sinds kort artikel 1 van de grondwet te lezen. Maar alleen woorden op een muur zijn niet genoeg. Het moet in je genen zitten, je moet ernaar leven en ernaar handelen. We kunnen wel een vaccinatie gebruiken gevuld met empathie en begrip.

 

We hebben het de afgelopen maanden vaak voorbij zien komen: Black lives matters. Voor mij geldt: All lives matters. Iedereen doet ertoe, zwart of wit, vluchteling of boer, complotdenker of Rutte-knuffelaar, het is tijd om samen de mouwen op te stropen en te werken aan de toekomst.

Tot slot wil ik ook onze vertrekkende burgemeester Koelewijn zeker noemen als een échte mensen mens en bruggenbouwer. Als ik morgen opnieuw een keuze zou mogen maken uit alle burgervaders, wist ik het wel. We zullen u zeker gaan missen. Vanaf deze plek wens ik Dhr. Koelewijn nogmaals: Het gaat u en uw gezin goed en we zullen elkaar ook na deze periode zeker zien!

Suat Azer 


Carbidschieten: tradities in ere houden

Gepubliceerd op zaterdag 2 september 2020 15:25 Tekst: webcareteam GBK

 

Deze week ondersteunde GBK in de raadsvergadering een motie om structureel duidelijkheid te brengen in de dagen rondom de jaarwisseling. Bijna alle partijen stemden er mee in. De motie pleit voor het in ere houden van tradities. Ook stelt het vast dat er elk jaar weer discussie is over hoe het carbidschieten ingericht moet worden.

 

Landelijk is vuurwerk verboden. Maar dat is in Kampen gelukkig totaal iets anders dan de eeuw-oude traditie van het carbidschieten. Het grootste sociale feest van Kampen. Al jaren werken organisaties samen zoals het Schuttersgilde, Welzijn, politie, ambtenaren, inwoners en de burgemeester. Al jaren zijn de schietlocaties ruim van tevoren bekend. Bewoners kunnen in gesprek met de schutters omdat het bekend is wie wie is of via de gemeente die de bewoners aan elkaar kan koppelen.

 

Samen zijn er grote stappen gemaakt. Men kent elkaar. Men heeft contact met elkaar. Men is in toenemende mate in staat rekening te houden met elkaars wensen en belemmeringen. Dat stemt zeer positief. Het geeft hoop voor de toekomst. De ingeslagen weg is een goede weg. Toch zou er bijvoorbeeld voor een periode van 10 jaar echt structureel rust kunnen komen. Een kader waarvan iedereen weet; voorlopig gaat de jaarwisseling er zo uit zien. Niet elk jaar meer afvragen in spanning. Dat traject gaan wij graag in. Net zoals de grote wereld bestaat ook Kampen uit een samenstelling van culturen, tradities, geloven, rijk, arm, oud en jong. Samen moeten we elkaar zuurstof en ruimte gunnen. De een met Full Collor. De ander met een museum. Jongeren met een keet. Ouderen met een fijne oudedagvoorziening. Een kerk voor de gelovigen. Een park voor de recreatie. Een terras voor de liefhebber.

 

Op de weg die voor ons ligt is een steriel volksfeest met 100% tevredenheid van alle inwoners een utopie. Ook een uniforme massa gelijken moeten we niet willen. Dat is een enge toekomstfilm. 

Carbidschieten is zuurstof in de levensvreugde van talloze Kampenaren. Waar er 1 schiet zijn er 20 betrokken door het bakken van oliebollen, het opzetten van een tent, organiseren van muziek of de bekende BBQ. Dagenlang een buurt die echt contact heeft met elkaar en werkelijk samenleeft. 

 

Rekening houden met elkaar is belangrijk. Iemand die niet zo van knallen houd is gemakkelijk te ontzien door het verplaatsen van de schietlocatie. Dat gebeurd al jaren. GBK leert uit ervaringen van de afgelopen jaren en heeft daardoor vertrouwen in de toekomst.


Raadspraat: Het verlies van maakbaarheid

Gepubliceerd op maandag 25 augustus 2020 22:24  Tekst: Steven Zwitser

 

‘Waar men niet meer in iets gelooft, gelooft men in alles’. En ook: ‘men kan roepen om barmhartigheid, maar waar is het recht op rechtvaardigheid?’. In feite gaan we steeds meer terug naar verzuiling. Ieder zijn eigen bubbel met eigen waarheden en gelijk. De dialoog die er nog is doen we uit beleefdheid. Iemand uit de andere zuil is per definitie raar, een complotdenker of fout omdat hij niet in de mainstream zit waar alles juist is. 

 

Is roepen om barmhartigheid soms niet een verslapte vorm van een oproep tot verontwaardiging en begrip? Zie hier de kern van ons probleem. Een foto van een rubberboot en een gironummer enerzijds, dezelfde foto met de oproep “behoud onze eigen cultuur, normen en waarden”, anderzijds. Zo vliegt een foto gelijk in de zuilen van nationalisme, socialisme, journalisme, atheïsme, heilstaat, elkaar wegduwen in populisme, fake-nieuws, rechts/links-denken en goede/foute mensen. 

 

We merken allemaal dat het leven steeds minder maakbaar wordt. Toenemende onzekerheid, maatschappelijke spanningen en een overheid zonder geld. De maatschappelijke pan met water wordt steeds heter en heter. De deksel bibbert en de stoom glipt er hier en daar al tussendoor. Veel zaken die vanzelfsprekend waren zijn dat al lang niet meer. We merken dat ook in Kampen. Grote tekorten op de begroting. Het grote noodgedwongen  ‘keuzes maken’ dringt zich steeds verder op. Maar dan is eerlijkheid en zorgvuldigheid de taak van elke bestuurder.

 

Neem nou de minister Schouten, die afziet van de invoering ‘eiwitarme voeding in veevoer’. Wekenlang talloze slapeloze families in heel Nederland. Nu is het sinds enkele dagen afgeschaft omdat “het wetenschappelijk effect van stikstofreductie door minder eiwit nauwelijks aantoonbaar is”. Die volgorde moet andersom. Typisch politiek-elite-denken: zeer hoog inzetten, dan de protesten “in ontvangst nemen” en dan een “deal” maken waar je toch al op uit wilde komen. Zo moet een bestuurder niet willen zijn. Vaak is het stroef werken in een pretentieuze omgeving van heilige bubbels. 

 

Gerrit Komrij schreef al over ‘politieke slonsjes’. Pim Fortuin schreef al over de ‘verweesde samenleving’. Het kleutergedrag van sommige oppositiepartijen. Kinderachtig en handenwrijvend langs de zijlijn gaan staan en uitzinnig en hysterisch van vreugde elkaar gaan aanduwen…’kijk, kijk, daar! daar! een scheurtje in de coalitie! Zichzelf nog net bij elkaar kunnen pakken, de microfoon grijpen en dan roepen…uhm…kuch…hoezeer ze het “betreuren” en “bevreemden”. En “hoe het dan toch gesteld is met het vertrouwen onderling”. 

 

Over armoede wil ik u het volgende zeggen. De basis moet sterk zijn. Het GBK stemde voor het voortbestaan van de voedselbank in Kampen. Echter moet de luxe er af! Ik ben nergens bang voor. Zeker niet om uit te leggen dat de bijstand voor jongeren tussen 18 en 21 zeker wel terug gebracht kan worden naar het landelijk gemiddelde (200 euro per inwonerin Kampen lager dan nu) Je maakt mij niet wijs dat je op die leeftijd niet gewoon aan het werk kan. Zelfs het onafhankelijke bureau (BMC) wat afgelopen zomer onderzoek deed in Kampen gaf aan “u bent als gemeente Kampen wel erg goed voor uw burgers”. 

 

Zelf kom ik uit een gezin van 5 kinderen. Daar moesten we afmaken waar we aan begonnen en kiezen tussen sport, cultuur of kunst. Niet alle drie tegelijk! In Kampen mocht dat tot op de dag van vandaag wel. Betaald door de gemeente. Terecht dat daar gesneden wordt. Men zegt dat deze tijd ook goede dingen brengt. Meer samen. Afhankelijkheid wat juist mooi kan zijn. Individualisme wat niet meer de norm is. Dat soort kantelingen. Graag wil ik Unamuno citeren. Volgens mij gaat het hier over volwassen worden, kiezen voor zorgvuldige eerlijkheid en wellicht kan het ook gaan over oprecht besturen. Althans, zo interpreteer ik de tekst. 

 

Eerst wilde jij de wereld jouw wereld maken. Nu ontvangt de wereld ‘jouw wereld’ als stuk van haarzelf. Nu ga jij deel uitmaken van het gewone leven. Daardoor verlies je iets van jezelf, maar krijgen anderen iets van jou. Want naast mensen die jou uitlachen, krijg je ook bewonderaars, mensen die van je houden. 

 

Deze week begint het politieke jaar weer. Laten we eerlijk en zorgvuldig omgaan met onze wensen voor Kampen, maar ook over onze zorgen, hoop en de toekomst. Want die is van ons allemaal. Ik wens u allen alle goeds. Geef de hoop niet op. Houd vast en ga door.


Woonwagenbeleid en bezuinigen cultuur

Gepubliceerd op zondag 5 juli 2020 17:37  Tekst: webcareteam GBK

Donderdagavond vond de laatste raadsvergadering voor het reces plaats. Gelukkig waren de 'spelers' weer fysiek aanwezig maar zonder publiek. Er was een digitale verbinding beschikbaar. Weliswaar was iedereen verdeeld over raadszaal en de hal, maar toch. Het geluid in de hal hield niet over. Het was moeilijk om sprekers in de raadszaal te volgen. Het beloofde een lange avond en dat werd het ook. De vergadering begon al om half zeven en het zou ruim vijf uren gaan duren. Uit de voorafgaande commissievergaderingen was al duidelijk geworden dat de discussie zich zou toespitsen op een aantal onderwerpen: bezuinigingen op cultuur, zorgverlening en onderzoek woonwagenlocaties.

 

Voor het agendapunt 'Onderzoek woonwagenlocaties' was er ook belangstelling van de doelgroep. Zij waren op het Burgemeester Berghuisplein aanwezig om de raadsleden aan te spreken en mee te geven dat er ook iets voor hun leefsituatie gedaan moest worden. Er is in Kampen een wachtlijst met 65 standplaatszoekenden en er is sinds 2001 niets meer voor de woonwagenbewoners gedaan. 

 

Het college had geen kruisje gezet in de Perspectiefnota om volgend jaar geld beschikbaar te stellen onderzoek. Dat onderzoek is nodig om om de kosten in kaart te kunnen brengen van aanleg (wegen, riolering, archeologie etc.). Het voorstel van wethouder Holtland (GBK) om daarvoor € 50.000 beschikbaar te stellen haalde het niet in het college. Zijn voorstel sneuvelde omdat de noodzakelijke bezuinigen gehaald moesten worden.

 

GBK en GroenLinks waren voornemens om daarover een amendement in te dienen. Zover kwam het niet. De coalitiepartijen hadden namelijk na de commissievergaderingen de koppen nog eens bij elkaar gestoken en besloten dat het college een brief zou schrijven waarin werd aangegeven dat de benodigde € 50.000 euro in de begroting voor 2021 alsnog zou worden opgenomen. Het college kon dat kruisje niet meer zetten omdat de raadsstukken al rondgingen. Dan kan alleen de raad nog stukken aanpassen en dat wordt dan gedaan bij amendement.

 

De raad was tevreden met de brief, het zou goed komen met het onderzoek naar de nieuwe woonwagenstandplaatsen en werd er unaniem ingestemd met het voorstel.

 

Locatieonderzoek woonwagenstandplaatsen

Tijdens de raadsvergadering kwam in de digitale Stentor een artikel te staan, dat de volgende dag in de papieren editie van de Stentor werd opgenomen. De kop luidde: 'Vooralsnog geen specialistisch onderzoek naar woonwagenplekken in Kampen'.

 

Deze tekst en de inhoud van het artikel kloppen niet. Als de journalist goed geluisterd had en gehoord had wat er werd gezegd dan had hij kunnen weten dat er wel geld beschikbaar werd gesteld. Zelfs meer dan dat de raad had besloten.

Foto: Vereniging Behoud Woonwagencultuur in Nederland

Op voordracht van het college zal bij het vaststellen van de begroting voor 2021, een startnotitie worden opgenomen waarin komt te staan hoeveel budget er nodig is voor plankosten en onderzoekskosten. Dit is nodig om te bepalen welk bedrag opgenomen moet worden in de begroting voor 2021 om het locatieonderzoek voor woonwagenstandplaatsen uit te voeren. Een gemeentelijk projectleider is momenteel bezig een startnotitie te maken. Die startnotitie wordt in augustus aan het college voorgelegd. Volgens het college zullen de kosten voor een projectleider  € 50.000 bedragen. Op basis van die startnotitie zal het college met een begrotingsvoorstel komen.

Uiteindelijk zal aan de raad een voorstel worden voorgelegd over de definitieve locatiekeuzes en de daarbij behorende kosten voor ontwikkeling en realisatie. Dat specialistische onderzoek komt er dus wel.

 

Bezuinigingen Culturele instellingen

Ook maakte de Stentor een misser met een artikel over de bezuinigingen op de Kamper cultuurinstellingen. De Stentor kopte: 'Kampen bezuinigt op het armoedebeleid en haalt streep door besparingen op cultuur'. De overgrote meerderheid van de raad zou een streep gehaald hebben door bezuinigingen op de vijf grote culturele instellingen in Kampen. Ook dat klopt niet. De bezuinigingsplannen die door de raad in het najaar van 2019 werden vastgesteld belopen een traject van 4 jaar: 2020 tot en met 2023. De bezuinigingen in 2020 worden momenteel binnengehaald. Voor 2021 worden ze nu verwerkt in de komende begroting die in november door de raad zal worden vastgesteld.

 

De Perspectiefnota die donderdag door de raad werd vastgesteld geeft de doorkijkje in de bezuinigingen voor de komende jaren. De bezuinigen voor de culturele instellingen zijn in 2019 vastgesteld op € 500.000 te weten: € 250.000 in 2021 en in 2022 en 2023 nog eens elk jaar €  125.000. Totaal wordt die bezuinigingstaakstelling dan in 2023 gehaald voor een structureel bedrag van € 500.000.

 

De culturele instellingen hebben daar moeite mee en weten niet hoe ze hun bedrijfsvoering op orde moeten houden onder de druk van die bezuinigingen. De bezuinigingen moeten wel gehaald worden anders klopt het gemeentelijke huishoudboekje niet meer. Het is van belang dat de voor 2021 geraamde € 250.000 opgenomen wordt in de begroting. Dat is gelukt en dat is vastgelegd.

 

Voor de daarop volgende jaren 2022 en 2023 is dat nog niet gelukt met verdere bezuinigingen van 2x € 125.000. Daar werd donderdag een besluit over genomen bij amendement dat werd ingediend door de coalitiepartijen, waaronder GBK. Die twee taakstellingen van de culturele instellingen horen we in juni 2021 als de volgende Perspectiefnota wordt vaststellen en verwerkt in de begroting voor 2022. Er werd slechts uitstel gegeven aan de instellingen om te komen met plannen voor die bezuinigingen.

Het amendement werd ingediend omdat de andere opties waren het sluiten van de voorzieningen in het Kulturhus in IJsselmuiden: de dependances van de bibliotheek en Quintus. Nu kunnen de voorstellen dus wat later ingediend kunnen worden. Ze moet pas effectief worden in 2022 en 2023 en men kan nu dus nog even zoeken binnen de eigen bedrijfsvoering hoe ze het gaan oplossen. We hopen dat de voorzieningen in IJsselmuiden gehandhaafd kunnen worden. Maar uiteindelijk gaan de culturele instellingen daarover en niet de raad. De door de raad opgelegde doelstellingen moeten wel gehaald worden. Over het hoe worden we voor juni 2021 geïnformeerd. Er wordt dus geen streep gehaald door de bezuinigingen op cultuur. Het was laat zullen we maar zeggen. Zijn jullie bij deze weer bij.